Jyväskylän Kriittisen korkeakoulun ohjelma syksylle 2018




Jyväskylän Kriittinen korkeakoulu on julkaissut syksyn ohjelmansa! Syksyllä 2018 tapahtumissa ja seminaareissa käsitellään työtä, ympäristöä, taolaista metafysiikkaa, logoterapiaa sekä viisautta. Tulossa on sekä ilmaisia että maksullisia tapahtumia. HUOM: Muista ilmoittautuminen ennakkoon vaadittuihin koulutuksiin! Kurssi toteutuu vain, jos on varmistettuja tulijoita (poikkeus: ilmaiset tilaisuudet ja Filocafe). Katso ilmoittautuminen ja maksut-sivua!

***

Sokraattinen dialogi: työ

La 15.9.2018 klo 11.00–15.30 Mahdollisuuksien talo (Kauppakatu 19 C ja D, Jyväskylä)

Työ antaa elämälle sisällön, toimeentulon ja määrittää ihmisen aseman. Elämme työyhteiskunnassa. Vai elämmekö? Mikä merkitys työllä on elämällemme? Työtä on monenlaista: palkkatyö, kotityö, vapaaehtoistyö, unelmatyö, … Onko jokin työ oikeaa työtä ja toinen ei? Onko työttömän ja työllisen elämä yhtä merkityksellistä? Missä määrin työ määrittää sitä, keitä me olemme? Tule keskustelemaan ja ajattelemaan yhdessä, mitä työ oikeastaan on.

Tutkimme aihetta sokraattisen dialogin menetelmällä. Keskustelumenetelmä on saanut nimensä filosofi Sokrateelta, joka haastoi ihmisiä ajattelemaan, kyseenalaistamaan sekä katsomaan maailmaa uudesta näkökulmasta. Keskustelu lähtee liikkeelle omista kokemuksista ja liikkuu hiljalleen kohti laajempaa ymmärrystä. Kuuntelemalla toistemme kokemuksia ja ajatuksia voimme avartaa ajatteluamme ja rakentaa yhdessä syvempää ymmärrystä aiheesta. Aiempaa kokemusta menetelmästä tai teorian tuntemusta ei tarvita.
Keskustelua ohjaa filosofian praktikko Anu Virtanen. Ryhmäkoko on max. 10 osallistujaa.
Hinta: 20€

Ilmoittautumiset 7.9. mennessä osoitteeseen jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi tai 040 740 6863 / Anu. Tämän jälkeen voi kysyä vapaita paikkoja. Ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan päättymiseen saakka. Tämän jälkeen tapahtuneesta peruutuksesta/poisjäännistä veloitamme puolet (50 %) kurssimaksusta. Jos kurssille jättää tulematta eikä sitä ole peruuttanut, peritään maksu kokonaan.

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1801905966565682/

***

Kriittisen korkeakoulun 50-vuotisjuhlaseminaari: Yhteisöllinen viisaus

RUUSUPUISTO 28.9.2018 klo 9.00–16.30, sali Ruu D 101 Juho (Alvar Aallon katu 9, Jyväskylä)

Päivän ohjelma:

https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2018/07/yhteisollinen-viisaus-seminaari-28-9


***

Ihmisenä olemisen taito: taolainen metafysiikka ja logoterapia

Illoissa esitellään kaksi erilaista lähestymistapaa ihmisenä olemiseen ja sen erityislaatuisuuteen. Aiheita tutkitaan sekä teorian että harjoitusten kautta. Osallistumismaksu on yhdestä tilaisuudesta 20€, kahdesta tilaisuudesta 35€.

Taolaisen metafysiikan perusteita ja sen käytännön sovelluksia

1.10.2018 klo 17.00–19.30 Jyväskylän kaupunginkirjaston kokoustila (Vapaudenkatu 39–41, 2. kerros, käynti lastenosaston puolelta)
Erikoistutkija, dosentti PsT Eeva Kallio

Kiinalaisperäisen kulttuurin leviäminen maailmanlaajuisesti on johtanut myös uusien virikkeiden länteen leviämiseen. Näitä ovat olleet taolaisuuspohjaiset ilmiöt: kiinalainen ruoka- ja teekulttuuri, taistelulajit ja ympäristöoppi fengshui, muiden muassa. Maailmankuvallisesti ne pohjaavat samanlaisiin perusprinsiippeihin – alkuykseyteen ja sen jakaantumiseen kakseuteen ja edelleen moneudeksi. Olemassaolon perusolemus on ”energiaa”, joka ilmaistaan qin käsitteellä. Qin ilmenemismuotoina ovat viisi muutosvaihetta, jotka toistuvat todellisuudessa loppumattomasti. Mikro- ja makrokosmisen analogisuuden katsotaan olevan tämän kaiken taustalla. Luennon ja keskustelun lisäksi tapahtumaan sisältyy konkreetteja harjoitteita (taiji, qigong) tällaisen ajattelutavan havainnoimiseksi.

Ryhmäkoko on max. 12 osallistujaa. Ilmoittautuminen viimeistään 19.9. osoitteeseen jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi. Tämän jälkeen voi kysyä vapaita paikkoja. Ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan päättymiseen saakka. Tämän jälkeen tapahtuneesta peruutuksesta/poisjäännistä veloitamme puolet (50 %) kurssimaksusta. Jos kurssille jättää tulematta eikä sitä ole peruuttanut, peritään maksu kokonaan. Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/2054870384774454/

Johdatus Viktor E. Franklin logoterapiaan ja vuorijonoharjoitus

10.10.2018 klo 17.00–19.30 Jyväskylän kaupunginkirjaston kokoustila (Vapaudenkatu 39–41, 2. kerros, käynti lastenosaston puolelta)
Dosentti ja diplomilogoterapeutti VFI Leena Kakkori

Viktor E. Frankl pohtii logoterapiassaan kysymyksiä, joita jokaiselle meistä tulee jossain vaiheessa elämää vastaan. Monesti kysymykset elämän mielekkyydestä, arvoista, merkityksestä ja tarkoituksesta heräävät kohdattaessa elämän muutoksia. Muutokset voivat olla positiivisia tai negatiivisia, suuria tai pieniä. Valmiita vastauksia ei kuitenkaan ole, vaan logoterapia auttaa vastauksien etsimisessä. Logoterapiaa voi kuvata ennemmin elämän mittaiseksi kasvatukseksi ja kehitykseksi kuin perinteisesti ymmärretyksi terapiaksi. Vuorijonoharjoituksen tarkoitus on etsiä jokaisen omia arvoja ja arvostuksia elämässä.

Ilmoittautumiset 26.9. mennessä osoitteeseen jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi. Tämän jälkeen voi kysyä vapaita paikkoja. Ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan päättymiseen saakka. Tämän jälkeen tapahtuneesta peruutuksesta/poisjäännistä veloitamme puolet (50 %) kurssimaksusta. Jos kurssille jättää tulematta eikä sitä ole peruuttanut, peritään maksu kokonaan.

Ryhmäkoko on max. 12 osallistujaa. Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/445798169234740/

 ***

Filocafé: ympäristöahdistus

Ti 13.11.2018 klo 18–20, Veturitallit (Veturitallinkatu 6, Jyväskylä)

”Kotisi ja lapsuutesi lähimetsä on avohakattu.”
”Maapallon valtamerten jätepyörteissä on miljoonia tonneja muovijätettä.”
”Maapallollamme on käynnissä ihmisen toiminnan aiheuttama kuudes joukkosukupuuttoaalto.”
”Maailman jäätiköt sulavat ennätysvauhtia.”

Media uutisoi päivittäin ympäristökatastrofin toisensa perään ympäri maapallon. Miten sinä reagoit todellisuuteen, joka sinulle tarjoillaan maapallon ekologisesta tilasta? Yksi pyrkii tietoisesti ohittamaan ikävät uhkakuvat, toinen kerää aktiivisesti tietoa ja käy aktivismin keinoin taisteluun. Meillä on monia tapoja käsitellä maapallon tilan järkkymistä, joka saa meidät potemaan, tiedostaen tai tiedostamattamme, ympäristöhuolta, -surua, -levottomuutta tai suoranaista ympäristöahdistusta.

Ympäristökysymysten käsittelyyn liittyy monia tunteita, kuten pelkoa, avuttomuutta, kauhua, inhoa ja vihaa mutta myös helpompia ja iloisempia tunteita, kuten iloa, turvallisuutta ja onnellisuutta. Voiko ääneen puhuminen näistä tunteista sekä niitä aiheuttavasta todellisuudesta aiheuttaa lisää ja liikaa ahdistusta ihmisissä? Miten viestimme keskenämme maapallon tilanteesta, jossa useimmat ihmiset ovat sekä uhreja että syyllisiä, vaihtelevassa mittakaavassa? Tule jakamaan ajatuksesi ja puhumaan ääneen ympäristöahdistuksesta filocaféen!

Filocafé on kohtauspaikka erilaisille ihmisille ja näkökulmille. Tarkoituksena on vaihtaa kahvikupin ääressä ajatuksia ja luoda mahdollisimman monipuolinen ymmärrys aiheesta. Keskustelua vetää Filosofian praktikko Anu Virtanen.

Aika: 13.11.2018 klo 18–20. Paikka: Veturitallit, Höyry-tila. Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
Vapaa pääsy! Veturitallien kahvilasta voi ostaa kahvia ja teetä.
Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/307590103314709/

Tilaisuuden järjestää Kriittinen korkeakoulu, yhteistyössä Opintokeskus Sivis ja Sophia & Phronesis -verkosto.

www.ok-sivis.fi
www.wisdomeu.org

***

Nähdään tapahtumissa!