lauantai 16. helmikuuta 2019

TAOLAINEN METAFYSIIKKA 1: KIINALAISTA KEHOVIISAUTTA - QIGONG-LEIRI JYVÄSKYLÄSSÄ 23-24.3.2019


Meillä on ilo esitellä uusi qigong-muoto juuri Jyväskylässä. Viikonloppu toteutetaan Jigotain taiji-jaoksen ja Jyväskylän Kriittisen Korkeakoulun yhteistyönä. Qigong on helppoa liikuntaa, jolla ylläpidetään omaa terveyttä. MYÖS ALOITTELIJAT MUKAAN!Ilmoittautuminen on alkanut, leirille voidaan ottaa noin 35 osallistujaa, joten varmista paikkasi ajoissa. Email: jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi. Lasku ja tarkemmat tiedot lähetetään ilmoittautuneille. Huomaa peruutusehdot.

TERVETULOA!

------------------------------------
LISÄTIETOA QIGONGISTA  ALEMPANA TAI TÄSSÄ  LINKISSÄ

QIGONG-KURSSI - DAOYIN YANGSHENG GONG

Mitä Dao Yin Yang Shen Gong (DYYSG) tarkoittaa?

Dao yin on vanha qigongin nimitys. Sen historia yltää Kiinaan yli 4000 vuoden taakse. Dao yin tarkoittaa vetämistä ja ohjaamista ja viittaa siihen, että tekemällä erilaisia liikkeitä pyritään aktivoimaan ja harmonisoimaan qin, sisäisen energian kiertoa. Tämä on yksi alakategoria eri tyyppisissä qigong-harjoituksissa. Muita ovat esimerkiksi staattiset harjoitukset, joissa ei liikuta ollenkaan vaan käytetään pelkästään mieltä ja hengitystä. Harjoittelemamme Terveys-Qigong-kuuluu myös tähän ensiksi mainittuun kategoriaan. Eri tyyppisten qigong-harjoitusten jakoa voisi jatkaa myös jakamalla ne taolaisiin, buddhalaisiin, kungfutselaisiin, lääketieteellisiin, terveyttä ylläpitäviin tai taistelulajillisiin. Lyhyesti voi mainita, että sekä Dao yin yang sheng gong, että terveysqigong, kuuluvat hyvinvointia ylläpitäviin qigongharjoituksiin. Rajanveto on monesti häilyvää ja tarpeetontakin käytännön kannalta, koska tavoitteet ja menetelmät menevät usein ristiin ja päällekkäin. Oleellista harjoittelun kannalta on, että fyysinen liike, venytys tai muu ärsyke, aiheuttaa aistittavan tuntemuksen ja ohjaa ”mekaanisella” tavalla qitä, samalla venyttäen sekä vahvistaen lihaksia, luita ja jänteitä.

Yǎng shēng, 養生, tarkoittaa yksinkertaisesti hyvinvointia ja terveyttä ja niiden ylläpitoa. Kun loppuun vielä lisätään Gōng​​, , taito, niin saadaan koko käsite ymmärrettäväksi. Dǎo Yǐn Yǎng Shēng Gōng, lyhennettynä DYYSG, on siis hyvinvointia ylläpitävä ja suojeleva qigong-järjestelmä. Sitä voi myös kutsua kuten qigong-harjoittelua ylipäänsä, itsehoidoksi ja ennaltaehkäiseväksi liikeharjoitteluksi.

DYYSGin harrastaminen

DYYSGissä on kaikkiaan n. 60 erilaista liikesarjaa eri tarkoituksiin. On yleissarjoja, joiden ymmärretään vaikuttavan koko kehoon ja hyvinvointiin yleensä sekä sarjoja lihaksille, luille, jänteille, mieleen vaikuttavia sekä kaikille sisäelimille omansa. Lisäksi on neljä Taijizhang, taiji-kämmen-sarjaa, jotka myös ovat kohdennettu eri sisäelimin sekä neljä viuhkasarjaa.
DYYSG nivoutuu kiinteästi perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen.  Lliikesarjoissa on yleensä kahdeksan liikettä ja niiden kesto on n. 10-15 minuuttia. Sarjat ovat helpot oppia, jolloin varsinaiseen harjoitteluun niitä tekemällä pääsee nopeasti käsiksi. Suurimmat hyödyt tulevatkin omatoimisen päivittäisen harjoittelun kautta.
DYYSGistä on tehty myös tutkimuksia myös Suomessa, esimerkiksi sen merkityksestä laulamiseen. Kansainvälisiä tutkimustuloksia voi hakea esimerkiksi täältä.

Kuva, joka sisältää kohteen mies, henkilö, solmio, vaatetus

Kuvaus luotu automaattisesti
Professori Zhāng Guǎng Dé,   张广德 广德, on syntynyt v. 1932 Hebein maakunnassa, Tangshanin kaupungissa lääkäriperheeseen. Vuodesta 1955 lähtien hän opiskeli Wushua (kiinalaisia taistelulajeja) Pekingin Urheiluyliopistossa, joka tuolloin oli vielä Pekingin instituutti, jossa hän myöhemmin jatkoi professorina. Hänellä on omakohtaista kokemusta qigongin harjoittelun hyödyistä ja hän kehitti oman järjestelmänsä, Daoyin Yangsheng Gongin. Vuonna 1992 Zhang Guang De sai tunnustuksen Kiinan valtiolta qigong-järjestelmästään ja 1996 DYYSG otettiin mukaan Kiinan kansalliseen terveysohjelmaan ja Zhang Guang De sai kunnianimen ”Yksi sadasta Kiinan Wushu-liiton mestareista”

Kuva, joka sisältää kohteen maa, henkilö, mies

Kuvaus luotu automaattisesti
Professori  Zhang Guang De on jakanut tietoaan ympäri maailmaa, Eurooppaan, Amerikkaan ja Aasiaan yhteensä yli 80 maahan. Useimmissa Euroopan maissa onkin ollut DYYSG-liitot jo 1990-luvulta lähtien ja edelleen. 1990-alussa arvioidaan pelkästään Kiinassa olleen n. neljä miljoonaa DYYSG-harrastajaa. Tätä nykyä Zhang Guang De on jo eläkkeellä, mutta pitää yhteyttä laajaan oppilaskuntaansa sekä ulkomailla, että Kiinassa. Zhang Guang De on kirjoittanut kymmeniä kirjoja qigongista, ja vuosina 2000-2005 hän oli Biarrizissa Ranskassa opettamassa n. 500 harjoittelijalle. Hänen opetuksensa on dokumentoitu ja sitä varten perustettu säätiö purkaa niitä kirjoina ja Dvd-levyinä. Tällä hetkellä kirjoja on julkaistu myös englanniksi.  

Aki Korhonen

Suomen DYYSG-liiton perustajajäsen ja nykyinen puheenjohtaja on aloittanut kiinalaisten terveyslajien harrastamisen v. 1989  qigongilla ja taijilla. v. 1991 lähtien hän on ollut Suomen Wushuliiton pääopettajan Zhang Fangin oppilas. Hän on Suomen Wushu-liiton qigong-jaoksen vastaava.  2010-luvulta lähtien hän on opiskellut Terveys-qigongia, jossa hänellä on kansainvälisen alan liiton 5.duan sekä Daoyin Yangsheng Gongia, jota hän on käynyt opiskelemassa useaan otteeseen lajin pääpaikassa Pekingin Urheiluyliopistossa saaden opetusta Zhang Guang Denin lähimmiltä oppilailta kuten prof. Hu Xiaofei, Zhuang Yongchang ja Yang Yubing.  

DYYSG muualla maailmalla
Tanskan DYYSG ja Health Gigong liitto Facebookissa
Englannin DYYSG-liitto
Saksan DYYSG-liitto
Heiko Baumann, Saksa
Life Care Center, Belgia
DYYSG, Espanja
Kunming, Biarriz, Ranska
NOQIS – Frank Hänsel, Berliini, Saksa
Venäjän DYYSG-liito  google-käännetty sivu


Kuva, joka sisältää kohteen henkilö, istuminen, sisä, mies

Kuvaus luotu automaattisesti
Prof. Zhang Guang De ja ja Aki Korhonen Pekingissä v. 2017