Filocafé: Syksy 2019


Jyväskylän Kriittinen Korkeakoulu

Filocafé on kohtauspaikka erilaisille ihmisille ja näkökulmille. Tarkoituksena on vaihtaa kahvi- tai teekupin ääressä ajatuksia ja luoda syvempää ymmärrystä aiheesta.


10.9. Filocafé: Ympäristökatastrofi ja tukehtunut nauru – Huumori tuhon edessä

Saasteet, ilmastonmuutos ja syvä ahdistus leimaavat nykyaikaa. Kun ihmiskunta uhkaa tuhoutua maailman mukana, vakavaksi vetää. Voiko äärimmäisen uhan edessä nauraa? Onko ympäristön pilaantumisessa mitään humoristista? Alustuksessa pohditaan huumorin muotoja ja mahdollisuuksia sekä lokaalin että globaalin katastrofin äärellä.

Keskustelun alustaa huumorifilosofi Jarno Hietalahti

15.10. Filocafé: Teknologisen ajattelun kritiikkiä ja kriittistä ekologiaa

Puhutaan, että ihminen on kaiken mitta. Tänä päivänä kuitenkin asia on kääntynyt päälaelleen. Kaikesta on tullut mitattavaa ja laskettavaa niin ihmisestä kuin luonnosta. Tällainen laskeva-ajattelu edustaa teknologian ylivaltaa. Yksipuolisen ajattelun seurauksena nähdään myös, että teknologia on pelastus teknologian tuottamaan ekokatastrofiin. Kriittisen ekologian mukaan tarvitsemme samojen virheiden toistamisen sijaan syvempää ajattelun, luonnon ja ihmisen ymmätämistä pyrkiessämme estämään tulevan katastrofin.

Keskustelun alustaa filosofi Leena Kakkori

26.11. Filocafé: Sartre – Jumalatonta etiikkaa

Jean-Paul Sartre on kaikkien aikojen tunnetuin ranskalainen filosofi. Sartrelle eksistentialismi on humanismia sekä käytännössä että teoriassa. Ihmisen tilanne on se, että Jumalaa ei ole, eksistenssi edeltää olemista, ihminen on tuomittu vapauteen ja ihmisen kohtalo on hänen omissa käsissä. Tästä seuraa ihmisen olemisen ja elämisen arvokkuus. Ihminen on moraalisesti vastuussa kaikesta siitä, mitä hän on ja mitä hän muille tai luonnolle tekee. Hän ei ole kuitenkaan vain vastuussa itselleen vaan kaikille ihmisille. Ei Jumala eikä yhteiskunta voi ottaa pois tätä eksistentiaalista vastuuta. 

Keskustelun alustaa filosofi Rauno Huttunen

10.12. Filocafé: Eletty luonto

Mikä on eletyn luonnon merkitys silloin kun halutaan suojella luontoa, kun luontoa ei pidetä vain välineenä. Filocaféssa pohditaan luonnon kokemusta ja kuullaan alustus fenomonelogisesta lähestymistavasta luontoa kohtaan.

Mitä ovat keholliset kokemukset, joissa kokija on ikään kuin sisällä jossakin luonnontilassa ja maisema on osa häntä itseään: kun hän kulkee sateella metsässä, tai kylmässä tuulessa tunturilla, tai on asettautunut nuotiolle yöksi.

Keskustelun alustaa Petri Kuhmonen

EI ENNAKKOILMOITTAUTUMISTA, VAPAA PÄÄSY. Keskusteluja vetää alustajien lisäksi dosentti Leena Kakkori.

Missä: The Local culture hostel & café:n kabinetissa, Seminaarinkatu 32, Jyväskylä

Monelta: klo 18.00–20.00

Lisää tietoa: http://jyvaskyla.kriittinenkorkeakoulu.fi/
Yhteys: jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi