tiistai 3. syyskuuta 2019

Syksy – keuhkoja vahvistava liikesarja Kiinalaista kehoviisautta – Qigong-leiri 28-29.9. 2019 Jyväskylässä

Kuvassa Aki Korhonen Pekingissä vanhassa kesäpalatsissa syksyllä 2018
Vuodenaikaleiri-Syksy– keuhkoja vahvistava liikesarja

Leirillä opetellaan syksyyn sopiva, keuhkoja vahvistava kahdeksan liikkeen Daoyin Yangsheng Gong -sarja, keuhko-sarja 1.

Leiri sopii hyvin kaikille terveysliikunnasta kiinnostuneille. Liikkeet ovat hitaita ja pehmeitä ja ne vaikuttavat tehokkaasti kehoon. Leirin jälkeen harjoittelua on helppo jatkaa kotona.

Vuodenaikaleirit – liikuntaa vuodenaikojen mukaan

Vuodenaikaleirit perustuvat vuodenaikojen vaihteluun ja perinteisen kiinalaisen lääketieteen oppiin viidestä elementistä. Ihminen on osa luontoa ja sen kiertoa. Kevät on kasvun aikaa, kesällä luonto kukoistaa, loppukesästä on sadonkorjuun aika, syksyllä luonto alkaa lakastua ja talvella se nukkuu.

Luonnon ja ihmisen energia, qi, käyttäytyy samalla tavalla. Keväällä se alkaa kasvaa ja laajentua, kuten kasvit. Kevään elementti onkin puu. Kesällä energia on laajimmillaan ja sen elementti on tuli. Loppukesän elementti on puolestaan maa. Syksyllä energia alkaa supistua kohti sisäosia ilmojen viiletessä. Syksyn elementti on metalli. Talvella se on varastoituneena sisäosiin ja talven elementti on vesi. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan kunkin vuodenajan elementin mukainen elin on alttiimpana sairauksille kyseisenä vuodenaikana ja sen vuoksi sitä tulisi vahvistaa.

Dao yin yang sheng gong -liikuntamuoto on Pekingin urheiluyliopiston professori Zhang Guangden luoma kattava järjestelmä terveyden ylläpitoon. Se sisältää alkeisharjoituksia, kehoa vahvistavia harjoituksia sekä eri sisäelimiä vahvistavia harjoituksia.

Leirien ohjaajana toimii Aki Korhonen. Hän on opiskellut dao yin yang sheng gongia useiden vuosien ajan ja vieraillut lukuisia kertoja Kiinassa hakemassa oppia terveyttä edistäviin ja ylläpitäviin liikuntamuotoihin.

Aika: la 28.9. klo 15-21, su 29.9. klo 10-16.

Paikka: Puistokadun päiväkotikoulun liikuntasali, Puistokatu 7-9, 40100 Jyväskylä

Vetäjä: Aki Korhonen, Kansainvälisen qigong-liiton 5.duan, Suomen Wushuliito qigong-jaoksen johtaja, Oulun taiji ry:n perustaja; Suomen Dao Yin Yang Sheng Gong-qigongseuran perustaja

Harjoiteltava sarja: Syksy – keuhkoja vahvistava liikesarja (DYYSG) 
 
Maksu: koko leiri 50e, poikkeukset: työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat 25e. Saat kurssista laskun kun olet ilmoittautunut. Huomaa maksun peruutusehdot!

Ilmoittautumiset osoitteeseen: jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi


Ilmoittautuminen viimeistään ma 23.9.2019, katso alla peruutusehdot.
Järjestäjät: Jyväskylän Jigotain taiji-jaos ja Jyväskylän Kriittinen Korkeakoulu yhdessä. (Leirin jälkeen järjestetään 2.10. myös Taolainen viisaus nykypäivän arjessa -työpaja, lisää tietoa myöhemmin Jyväskylän Kriittisen Korkeakoulun netti sivuilta).

Lisää tietoa: pidempi esite qigongmuodosta http://jyvaskyla.kriittinenkorkeakoulu.fi/ 

Ota leirille mukaan: mukava treeniasu, esim. väljähköt treenivaatteet, sisäkengät ja vesijuomapullo. 

Majoitus: Ulkopaikkakuntalaisille majoitusmahdollisuuksia esim. Local Culture Hostel & Cafe, Forenom, Omena tms.

Ilmoittautuminen viimeistään 23.9. osoitteeseen jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi. Tämän jälkeen voi kysyä vapaita paikkoja. Ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan päättymiseen saakka. Tämän jälkeen tapahtuneesta peruutuksesta/poisjäännistä veloitamme puolet (50 %) kurssimaksusta. Jos kurssille jättää tulematta eikä sitä ole peruuttanut, peritään maksu kokonaan. 


DAO YIN YANG SHEN GONG

Mitä Dao Yin Yang Shen Gong (DYYSG) tarkoittaa?

Dao yin on vanha qigongin nimitys. Sen historia yltää Kiinaan yli 4000 vuoden taakse. Dao yin tarkoittaa vetämistä ja ohjaamista ja viittaa siihen, että tekemällä erilaisia liikkeitä pyritään aktivoimaan ja harmonisoimaan qin, sisäisen energian kiertoa. Tämä on yksi alakategoria eri tyyppisissä qigong-harjoituksissa. Muita ovat esimerkiksi staattiset harjoitukset, joissa ei liikuta ollenkaan vaan käytetään pelkästään mieltä ja hengitystä. Harjoittelemamme Terveys-Qigong-kuuluu myös tähän ensiksi mainittuun kategoriaan. Eri tyyppisten qigong-harjoitusten jakoa voisi jatkaa myös jakamalla ne taolaisiin, buddhalaisiin, kungfutselaisiin, lääketieteellisiin, terveyttä ylläpitäviin tai taistelulajillisiin. Lyhyesti voi mainita, että sekä Dao yin yang sheng gong, että terveys-qigong, kuuluvat hyvinvointia ylläpitäviin qigongharjoituksiin. Rajanveto on monesti häilyvää ja tarpeetontakin käytännön kannalta, koska tavoitteet ja menetelmät menevät usein ristiin ja päällekkäin. Oleellista harjoittelun kannalta on, että fyysinen liike, venytys tai muu ärsyke, aiheuttaa aistittavan tuntemuksen ja ohjaa ”mekaanisella” tavalla qitä, samalla venyttäen sekä vahvistaen lihaksia, luita ja jänteitä.

Yǎng shēng, 養生, tarkoittaa yksinkertaisesti hyvinvointia ja terveyttä ja niiden ylläpitoa. Kun loppuun vielä lisätään Gōng​​, , taito, niin saadaan koko käsite ymmärrettäväksi. Dǎo Yǐn Yǎng Shēng Gōng, lyhennettynä DYYSG, on siis hyvinvointia ylläpitävä ja suojeleva qigong-järjestelmä. Sitä voi myös kutsua kuten qigong-harjoittelua ylipäänsä, itsehoidoksi ja ennaltaehkäiseväksi liikeharjoitteluksi.

DYYSGin harrastaminen

DYYSGissä on kaikkiaan n. 60 erilaista liikesarjaa eri tarkoituksiin. On yleissarjoja, joiden ymmärretään vaikuttavan koko kehoon ja hyvinvointiin yleensä sekä sarjoja lihaksille, luille, jänteille, mieleen vaikuttavia sekä kaikille sisäelimille omansa. Lisäksi on neljä Taijizhang, taiji-kämmen-sarjaa, jotka myös ovat kohdennettu eri sisäelimin sekä neljä viuhkasarjaa.

DYYSG nivoutuu kiinteästi perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Lliikesarjoissa on yleensä kahdeksan liikettä ja niiden kesto on n. 10-15 minuuttia. Sarjat ovat helpot oppia, jolloin varsinaiseen harjoitteluun niitä tekemällä pääsee nopeasti käsiksi. Suurimmat hyödyt tulevatkin omatoimisen päivittäisen harjoittelun kautta.

DYYSGistä on tehty myös tutkimuksia myös Suomessa, esimerkiksi sen merkityksestä laulamiseen. Kansainvälisiä tutkimustuloksia voi hakea esimerkiksi täältä.

Professori Zhāng Guǎng Dé, 张广德 广德, on syntynyt v. 1932 Hebein maakunnassa, Tangshanin kaupungissa lääkäriperheeseen. Vuodesta 1955 lähtien hän opiskeli Wushua (kiinalaisia taistelulajeja) Pekingin Urheiluyliopistossa, joka tuolloin oli vielä Pekingin instituutti, jossa hän myöhemmin jatkoi professorina. Hänellä on omakohtaista kokemusta qigongin harjoittelun hyödyistä ja hän kehitti oman järjestelmänsä, Daoyin Yangsheng Gongin. Vuonna 1992 Zhang Guang De sai tunnustuksen Kiinan valtiolta qigong-järjestelmästään ja 1996 DYYSG otettiin mukaan Kiinan kansalliseen terveysohjelmaan ja Zhang Guang De sai kunnianimen ”Yksi sadasta Kiinan Wushu-liiton mestareista”

Professori  Zhang Guang De on jakanut tietoaan ympäri maailmaa, Eurooppaan, Amerikkaan ja Aasiaan yhteensä yli 80 maahan. Useimmissa Euroopan maissa onkin ollut DYYSG-liitot jo 1990-luvulta lähtien ja edelleen. 1990-alussa arvioidaan pelkästään Kiinassa olleen n. neljä miljoonaa DYYSG-harrastajaa. Tätä nykyä Zhang Guang De on jo eläkkeellä, mutta pitää yhteyttä laajaan oppilaskuntaansa sekä ulkomailla, että Kiinassa. Zhang Guang De on kirjoittanut kymmeniä kirjoja qigongista, ja vuosina 2000-2005 hän oli Biarrizissa Ranskassa opettamassa n. 500 harjoittelijalle. Hänen opetuksensa on dokumentoitu ja sitä varten perustettu säätiö purkaa niitä kirjoina ja Dvd-levyinä. Tällä hetkellä kirjoja on julkaistu myös englanniksi.

Aki Korhonen

Suomen DYYSG-liiton perustajajäsen ja nykyinen puheenjohtaja on aloittanut kiinalaisten terveyslajien harrastamisen v. 1989  qigongilla ja taijilla. v. 1991 lähtien hän on ollut Suomen Wushuliiton pääopettajan Zhang Fangin oppilas. Hän on Suomen Wushu-liiton qigong-jaoksen vastaava. 2010-luvulta lähtien hän on opiskellut Terveys-qigongia, jossa hänellä on kansainvälisen alan liiton 5.duan sekä Daoyin Yangsheng Gongia, jota hän on käynyt opiskelemassa useaan otteeseen lajin pääpaikassa Pekingin Urheiluyliopistossa saaden opetusta Zhang Guang Denin lähimmiltä oppilailta kuten prof. Hu Xiaofei, Zhuang Yongchang ja Yang Yubing.