Ryhmissä tehdään paljon muutakin kuin sitä, mikä on ryhmän varsinainen tehtävä.
Ryhmiä käytetään paljon monilla elämänalueilla. Esimerkiksi koulutuksessa ryhmät ovat yleisin opiskelijan oppimisympäristö. Usein oletetaan, että ryhmässä esiintyvät häiriöt ja ongelmatilanteet ovat ei-toivottuja ja hankalia ilmiöitä – ryhmässä pitäisi olla aina ”kivaa”.
Psykodynaamiset ryhmäteoriat auttavat katsomaan ryhmän toimintaa pintaa syvemmältä. Ryhmä pyrkii aina toimimaan mielekkäästi, vaikka se ei siltä pinnallisesti näyttäisikään. Toisaalta ryhmässä tapahtuu paljon sellaista, osallistujille vaikeasti havaittavaa, joka ohjaa ryhmän tapahtumia ryhmän jäsenten tätä näkymättömän vaikutusta kuitenkaan tiedostamatta. Tässä työpajassa ryhmän häiriöitä ei nähdä pelkästään kielteisinä tapahtumina tai ongelmina, vaan ensiarvoisen tärkeänä tietona ryhmästä ja sen työskentelyolosuhteista. Ongelmatilanteisiin ja häiriöihin ryhmässä voi opetella suhtautumaan tutkivalla mielellä, ei nopeasti poistettavina ilmiöinä.
Ajankohta: to 17.9, klo 17-20
Paikka: Kirjailijatalo, Seminaarinkatu 26 B, 40100 Jyväskylä
Kurssimaksu: työssäkäyvät 25e; opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät 10e
Ilmoittautumiset osoitteeseen: jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi
Osallistujia: max. 20
Järjestäjä: Jyväskylän Kriittinen Korkeakoulu
Järjestäjän nettisivut: http://jyvaskyla.kriittinenkorkeakoulu.fi/
Työpajaa ohjaa KT, FM Tiina Nikkola Jyväskylän yliopistosta. Hänellä on myös psykodynaaminen työnohjaajakoulutus (FINOD). Nikkola on tällä hetkellä kiinnostunut erityisesti ryhmien ongelmatilanteista ja on kirjoittamassa artikkelia “Häiriö on ryhmän hyödyntämisen ydin” julkaistavaan kirjaan. Hän on väitellyt vuonna 2011 ryhmässä toimimisesta ja syntipukki-ilmiöstä opiskeluryhmässä, perustuen Bionin psykodynaamiseen teoriaan. Nikkola on myös tehnyt tähän tutkimukseen perustuvaa pitkäkestoista ryhmänohjausta yli 15 vuotta, ja on JY:ssa toimivan luokanopettajakoulutuksen integraatioryhmän perustaja ja johtaja (ks. tarkemmin https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/okl/integraatio)
Ilmoittautuminen viimeistään 10.9.2020 osoitteeseen jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi. Tämän jälkeen voi kysyä vapaita paikkoja. Ilmoittautumisen voi peruuttaa maksutta ilmoittautumisajan päättymiseen saakka. Tämän jälkeen tapahtuneesta peruutuksesta/poisjäännistä veloitamme puolet (50 %) kurssimaksusta. Jos kurssille jättää tulematta eikä sitä ole peruuttanut, peritään maksu kokonaan.