7.10 ja 14.10.2020 Hyvä paha medikalisaatio

 

Pohditko medikaalisaation ilmiötä? Ihmetteletkö, miksi yhä useammat inhimilliseen elämään kuuluvat ilmiöt diagnosoidaan lääketieteellisesti epänormaaleiksi häiriöiksi, jopa sairauksiksi? Pohditko, miksi yhä useammat ihmiset leimataan sairaaksi jonkin persoonallisuuden piirteen tai käyttäytymisen perusteella? Suhtaudutko kriittisesti psykiatristen diagnoosien ja lääkehoidon lisääntymiseen? Onko epäeettistä, että yhteiskunnassa saa virallista ja kohtuuhintaista tukea elämänongelmiin (esim. valtion tukemaan kuntoutuspsykoterapiaa) vain, mikäli ”on hankkinut” itselleen psykiatrisen diagnoosin (joka seuraa potilastiedoissa lopun elämän)? Mitkä yhteiskunnalliset ilmiöt vaikuttavat medikalisaation taustalla?  Medikaalisen sairausoletuksen tavoitteena on poistaa mielenterveyshäiriöihin ja addiktioihin liittyvää sitkeää häpeäleimaa eli stigmaa. Onnistuuko medikaalinen sairausajattelu pyrkimyksessään, vai voiko leimallisen yksilökeskeinen sairausoletus diagnosointeineen jopa lisätä stigmaa? Kysymys psykomedikalisaatiosta on kompleksinen. Pohdimme keskustelutilaisuuksissa myös, onko olemassa myönteistä medikalisaatiota? Mikä puolestaan on epäoikeutettua medikalisaatiokritiikkiä? Kurssin ajatus on filosofinen: tärkeintä ei ole niinkään yksi ainoa ja oikea vastaus, vaan hedelmälliset kysymykset ja erilaiset kriittiset perustellut näkökulmat.

Tule pohtimaan yhdessä toisten teemasta kiinnostuneiden kanssa medikalisaation ilmiötä. Intressisi medikalisaatioon voi olla ammatillinen, omakohtainen, tieteellinen tai voit olla vain utelias. Kyseessä ei ole ns. opetusluennot, vaan kyse on enemmänkin keskustelevasta lukupiiristä filosofi ja psykologi Lauri Rauhalan (1914-2016) tekstin Medikalisaatio ja psyykkiset häiriöt (2000) https://journal.fi/tt/article/view/58214/19878 pohjalta. Teksti on 4 sivua pitkä ja löytyy linkin takaa kokonaisuudessaan.

Minikurssi on ilmainen ja avoin kaikille!

Rauhalan kirjallisen tuotannon kattava teema on kriittinen suhtautuminen elämänongelmien lääketieteellistymiseen, ”aivojen osuuden liioitteluun” sekä sairaus-käsitteen käyttöön psyykkisten häiriöiden yhteydessä eli (psyko)medikalisaatiokritiikki. Rauhalan mukaan psyykkiset häiriöt eivät ole elimellisten tautien kaltaisia ”fyysisiä” sairauksia, vaan hän hahmottaa erilaisia inhimillistä kärsimystä tuottavia ilmiöitä myös käsitteillä: huono olemassaolo, maailmankuvan epäsuotuisuus, mentaalinen ongelma, elämäntaidon ongelma ja elämänongelma.

Rauhalan mukaan ”Medikalisaatio eli ihmisen tutkimisen ja häntä auttavan toiminnan lääketieteellistäminen on yksipuolisen biologisen ajattelutavan tuottama kulttuurinen vääristymä. Tieteellisellä ajattelulla sitä ei voida perustella. Se näyttää sisältävän oletuksen, että ihminen on homogeeninen kokonaisuus, joka siksi olisi kattavasti biologisesti tutkittavissa ja siinä saatujen tuloksien pohjalta kaikissa ongelmissaan autettavissa.”

Milloin: 7.10 ja 14.10,  klo 17:30-19

Missä: Zoomissa, voit osallistua lataamalla Zoom-ohjelman täältä: https://zoom.us/

Voit liittyä tapahtumaan ja keskusteluun alla löytyvistä linkeistä ilmoitettuna ajankohtina.

Klikattuasi linkkiä odota, että tilaisuuden pitäjä päästää sinut mukaan keskusteluun.

Kurssin vetäjänä toimii YTM, filosofian väitöstutkija Piia Koivumäki Jyväskylän yliopistosta.


Ohjelma:

1 tapaaminen (7.10. klo 17:30-19):

Minikurssin tavoite

Alustus 20 min (Rauhalan ura ja tuotanto, lyhyt johdatus kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen)

Keskustellaan Rauhalan tekstin johdannosta ja luvusta Ihmiskäsitys

Keskustelu kokonaisvaltaisen ihmiskäsityksen ulottuvuuksista: kehollisuus, tajunnallisuus ja situationalisuus

Medikalisaation määritelmiä ja keskustelua

Ohjeet seuraavaan kertaan


2. tapaaminen (14.10. klo 17:30-19):

Alustus 20 min

Keskustelua Rauhalan artikkelin luvuista Maailmankuvan epäsuotuisuus ja Auttamisen keinoja

Alustus 10 min ja keskustelu kysymyksistä:

Mitä oletuksia medikalisaation taustalla on?

Mitä positiivisia ja negatiivisia seurauksia yhteiskunnan medikalisoitumisella on?

Vapaata keskustelua

Palaute


Linkit tapaamisiin:

Tapaamiskerta 1: https://zoom.us/j/98977674421

Tapaamiskerta 2: https://zoom.us/j/95295745515


Tapahtuman järjestää Jyväskylän Kriittinen Korkeakoulu

Kysyttävää? Ota yhteyttä!

jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi

http://jyvaskyla.kriittinenkorkeakoulu.fi