17.11.2020 Filocafé: Viisaus

 

Huom! Filocafé on nyt etätapahtuma!

Filocafé: Kardinaalihyveet

Milanon piispa Ambrosius 300-luvulla oli ensimmäinen, joka nimesi antiikista juontuneet viisauden, rohkeuden, kohtuullisuuden ja oikeudenmukaisuuden hyveet kardinaalihyveiksi. Antiikissa Platon liitti nämä hyveet sielun erilaisiin toimintoihin. Viisaus (kr. fronêsis) on järjen hyvää ja oikeaa toimintaa ja rohkeus (kr. andreia) ohjaa järkeä halujen hallinnassa niin, että esimerkiksi pelko ei pelottavassa tilanteessa saa valtaa. Kohtuullisuus (kr. sôfrosynê) taas liittyy haluihin, ja hyveenä se ilmenee siten, että ihmisen halut ovat hänen järkensä hallinnassa. Oikeudenmukaisuus (kr. dikaiosynê) on muihin hyveisiin nähden erityisasemassa, koska se säätelee sielun kokonaisuuden toimintaa ja siten myös muita hyveitä. Nykypäivänä emme niinkään puhuisi sielusta vaan ennemmin mielestä ja omastatunnosta. Kristillinen etiikka on tuonut kolme muuta hyvettä kardinaalihyveiden lisäksi: uskon, toivon ja rakkauden.

Syksyn 2020 Zoom-Filocafeessa tulemme pohtimaan hyveitä eri näkökulmista. Mitä hyveet ovat? Onko hyveiden mukainen elämä mahdollista ja tarvitsisimmeko uudenlaisia hyvitä? Pitäisikö hyveet päivittää tilanteessamme vai onko hvye-etiikka ylipäätään mahdollista globalisaation, ilmastokriisin ja koronan aikakautena? Filocafeen vetäjänä toimii Leena Kakkori ja paikalla on myös Oskar Repo osallistumassa ja huolehtimassa Zoomin-käytöstä. Mahdollisuuksien mukaan alustukseen ja keskusteluun liittyy kulloisenkin aiheen erityisasiantuntijoita.

Filocafé:seen voit osallistua lataamalla Zoom-ohjelman täältä: https://zoom.us/

17.11. aloitamme Filocafén klo 18. Voit liittyä tapahtumaan ja keskusteluun tästä linkistä: https://zoom.us/j/98721785207
Klikattuasi linkkiä odota että tilaisuuden pitäjä päästää sinut mukaan keskusteluun.

Tilaisuus on ilmainen ja vapaa kaikille kiinnostuneille!

Tapahtuma päättyy klo 20.

SYKSYN AIKATAULU:

22.9.  Kohtuullisuus.
Kohtuullisuus (σωφροσύνη, sōphrosýnē; Latin: temperantia): Itsekontrollin harjoittamista, selväjärkisyyttä, himojen hallintaa, itsetuntemusta. entä kohtuullisuus kulutuksessa?

20.10. Rohkeus
Rohkeus (ἀνδρεία, andreía; Latin: fortitudo): Voimaa ja kestävyyttä ja kykyä kohdata oikein pelko, epävarmuus ja uhka. Miehen vai naisen rohkeus?

17.11. Viisaus
Viisaus (φρόνησις, phrónēsis; Latin: prudentia; Sophia, sapientia), Järjen hyvää toimintaa niin, että kykenemme toimimaan oikein, oikeaan aikaan ja kaikissa tilanteissa. Entä viisauden harjoitus, kontemplaatio?
Keskusteluun pääset tästä linkistä klo 18-20: https://zoom.us/j/98721785207

15.12. Oikeudenmukaisuus
Oikeudenmukaisuus (δικαιοσύνη, dikaiosýnē; Latin: iustitia): Reiluutta ja oikeamielisyyttä. lähellä viisautta. Suuri oikeudenmukaisuus koskee kaikkia hyveitä, pienempi oikeudenmukaisuus vaihtoa ja kaupankäyntiä. Entä oikeudenmukasiuus ja demokratia?

Tapahtuman järjestää Jyväskylän Kriittinen Korkeakoulu
jyvaskyla@kriittinenkorkeakoulu.fi
http://jyvaskyla.kriittinenkorkeakoulu.fi/