Kuka minä olen? – pohdintaryhmä

 


Kuka minä olen? – pohdintaryhmä kokoontuu etänä keskiviikkoisin 11.1–1.2.2023.

Kurssin ajankohta on neljä keskiviikkoiltaa 11.1., 18.1., 25.1. ja 1.2. klo 17:30–19.

Haluatko pohtia omakohtaisesti ihmisen filosofiaan liittyviä kysymyksiä yhdessä toisten kanssa?

Filosofi-psykologi Lauri Rauhalan (1914–2016) mukaan filosofointi ei kuulu vain ”professoreille”, vaan filosofisen etsinnän tulisi olla jokaisen elämäntapa, koska ”valmiita elämänratkaisuja juuri meitä kutakin varten ei ole olemassa – ne on jokaisen löydettävä itse” Rauhalan mukaan Kantin kysymys mitä on ihminen? voidaan esittää myös itseanalyysiin velvoittavassa muodossa: kuka minä olen?

Rauhalan teos Humanistinen psykologia (1990) sisältää filosofisluonteisia esseitä, joissa hän käsittelee teemoja, kuten itsen tutkiminen, arvotajunnan selkeytyminen, henkinen kasvu, persoonaksi tuleminen, eettinen vastuullisuus itsestä ja toisista, itseohjauksellinen ja kriittinen ote massavaikutuksia vastaan. Näitä aiheita käsitellään myös kurssilla.

Kurssin tavoitteena on antaa ajatuksia oman maailmankuvan kirkastamiseen Rauhalan filosofian ja humanistisen psykologian innoittamana. Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden pohtia ” mistä tulen, kuka olen, ja minne olen menossa?” aiheita vertaisten kanssa ohjatusti.

Kurssin ohjaaja alustaa jokaisen kerran alussa Rauhalan teosten pohjalta johdattaen kysymysten pohdintaan. Kurssilla on mahdollisuus ajatella (ääneen) oman elämän kysymyksiä siinä määrin, kuin sen itse kukin kokee sopivaksi.

Olet lämpimästi tervetuloa mukaan! Et tarvitse ennakkotietoja filosofiasta tai psykologiasta.

Kurssin ohjaajana toimii Piia Koivumäki. Hän on filosofi, YTM, filosofian väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa, sosiaalityöntekijä ja psykologian aineenopettaja.

Osallistujia otetaan mukaan enintään 12.

Kurssi toteutetaan Zoom-sovelluksen kautta etänä. Voit tutustua Zoomiin etukäteen täältä: https://zoom.us/ Tarvittaessa voit pyytää apua tai ohjeitusta Zoomin käytössä Kriittisen toimistolta kirjoittamalla osoitteeseen info@kriittinenkorkeakoulu.fi

Kurssimaksu on 35 €

Ilmoittautuminen tätä kautta: https://www.kriittinenkorkeakoulu.fi/kurssitarjonta/kuka-mina-olen-pohdintaryhma/

Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään 1.1.2023.

Peruutusehdot: Peruutuksen voi tehdä maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.

Lauri Rauhalasta voit lukea Jussi Backmanin kirjoittaman tiiviin esittelyn täältä: https://filosofia.fi/fi/blogi/lauri-rauhala-1914-2016

Rauhalan kirjasta Humanistinen psykologia voit lukea Sanna Saarisen kirja-arvion Helsingin sanomien sivuilta (teksti on valitettavasti luettavissa vain tilaajille): https://www.hs.fi/kulttuuri/kirja-arvostelu/art-2000002587284.html

Tervetuloa mukaan kaikki kiinnostuneet!

Järjestäjänä toimii Jyväskylän Kriittinen korkeakoulu.