Filocafé: Viisaus ihmisihanteena ja toiveena - ja kuinka pahuus on aina pyrkimässä esiin? 7.2.2023

 

Filocafé: Viisaus ihmisihanteena ja toiveena - ja kuinka pahuus on aina pyrkimässä esiin?

Filocafessa keskustellaan psykologisesta viisaustutkimuksesta ja viisauden ideaaliluonteesta. Alustuksen pitää viisaustutkija dos. Eeva K. Kallio Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksessa, joka toimii Suomen Akatemian Wisdom in practice-tutkimushankkeessa (2022-2026) sen psykologisen osuuden johtajana.

Psykologinen viisaustutkimus on noussut tärkeäksi tutkimusalueeksi. Se linkittyi erityisesti alkuvaiheessaan ns. humanistisen psykologian virtaukseen, mutta on laajentunut sittemmin muillekin akateemiselle alueille. Positiivisen psykologian hyveajattelu on tuonut sitä esille myös osaltaan, kuten myös tutkimuksen kohteeksi nousseet läheiset käsitteet eudaimonia ja kukoistaminen.

Viisaus on ideaalikäsite. Se yrittää kuvata sitä parasta mahdollista, mihin ihminen kykenee - ja samalla se kertoo siitä, että emme siihen useinkaan kykene. Vastakohtakäsitteenä voi olla tyhmyys, mutta Filocaféssa laajennetaan kysymys viisaudesta käsittämään ihmisen patologisia motiiveja toimia pohjimmaltaan aina omaa etuaan ajaen. Tätä kautta joudumme keskusteluun, mitä on ihmisessä oleva pahuus ja kuinka se suhteutuu viisauden käsitteeseen.

Tule mukaan filosofoimaan, et tarvitse ennakkotietoja filosofiasta.

Ti 7.2.2023, klo 17-19
Villa Ranan kahvilassa
Seminaarinkatu 13
40100 Jyväskylä

Voit osallistua myös etänä Zoomin kautta. Pyydä Zoom-linkkiä osoitteesta info@kriittinenkorkeakoulu.fi Ilmoita samalla nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Filocafé on kohtauspaikka erilaisille ihmisille ja näkökulmille. Tarkoituksena on vaihtaa kahvi- tai teekupin ääressä ajatuksia ja luoda syvempää ymmärrystä aiheesta.

Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikille kiinnostuneille!

Järjestäjä: Jyväskylän Kriittinen korkeakoulu