Oleminen ja aika -lukupiiri 26.1., 23.2., 30.3., 27.4., 25.5. 2023

 


Oleminen ja aika -lukupiiri

Tapaamiset tammi-toukokuun ajan kuukauden viimeisenä torstaina (26.1., 23.2., 30.3., 27.4., 25.5. 2023)

klo 17-19 Villa Ranan kahvilassa (Seminaarinkatu 13, 40100 Jyväskylä) tai etänä Zoomin kautta.

Jyväskylän Kriittisen korkeakoulun kevään lukupiirissä luetaan Martin Heideggerin magnum opus Oleminen ja aika. Teosta pidetään yleisesti yhtenä keskeisimmistä teoksista mannermaisen filosofian joukossa. Kirjasta on saanut vaikutteita mm. Jean-Paul Sartren eksistentialismi, Hans-Georg Gadamerin filosofinen hermeneutiikka ja Jacques Derridan käsite dekonstruktio.

Martin Heidegger (1889-1976) oli saksalainen filosofi, joka toimi fenomenologian perustajan Edmund Husserlin assistenttina, jolta hänen ajattelunsa on saanut vaikutteita. Työssään Heidegger kuitenkin irtaantui Husserlin filosofiassa omaan suuntaansa.

Olemisessa ja ajassa käsitellään mm. kysymyksiä mitä olemisella tarkoitetaan ja miten länsimaisessa filosofiassa olemisen kysymys näyttää unohtuneen antiikin Kreikan ajan jälkeen. Miten aika nivoutuu olemisen kysymykseen? Mitä tarkoittaa Heideggerin oma ja tunnettu käsite Dasein? Kuinka oleminen on historiallista? Mitä kriittistä sanottavaa Heideggerillä on René Descartes´eelle? Dasainin käsitteeseen tutustuminen avaa näkökulmia todellisuuden jaettuun luonteeseen, ajallisuuteen ja tilallisuuteen, kuolemaan ynnä muuhun joiden kautta muodostuu mm. käsitys Heideggerin ihmiskuvasta.

Lukupiirin vetäjänä toimii Riikka Koponen. Hän on filosofi (YTM) ja filosofian tohtorikoulutettava (JYU). Väitöskirjaprojektissaan hän tutkii kehollisuuteen ja taidekasvatukseen liittyviä kysymyksiä, erityisesti tanssitaiteen ja tanssipedagogiikan konteksissa.

Tapaamisia on yhteensä 5 ja jokaiselle kerralle luetaan noin 100 sivua kirjasta. Ensimmäiselle kerralle 26.1. luetaan sivut 1-64, eli johdanto. Tervetuloa mukaan lukemaan ja keskustelemaan!

Lukupiiri on kaikille avoin ja ilmainen! Piiriin tulee ilmoittautua, koska ryhmän koko tahdotaan pitää sopivana.

Ilmoittautuminen viimeistään 23.1.2023 osoitteeseen info@kriittinenkorkeakoulu.fi

Ilmoittautumisen yhteydessä tarvitsemme seuraavat tiedot:
Nimi (pakollinen)
Osoite (pakollinen)
Puhelinnumero (pakollinen)
Sähköposti (pakollinen)
Sukupuoli (pakollinen)
Sukupuolta kysytään lakisääteisen tilastoinnin vuoksi.
Minulle saa lähettää sähköpostitse tietoja samanlaisista kursseista Kyllä/Ei
Liity Kriittisen korkeakoulun tiedotuslistalle Kyllä/Ei

Esittelytekstin tiedot on vapaasti kääntäen lainattu Stanford Encyclopedia of Philosophy artikkelista Martin Heidegger. Voit lukea kattavan esittelyn Heideggeristä ja hänen filosofiasta englanniksi täältä: https://plato.stanford.edu/entries/heidegger/