PERUTTU! Ke 15.3. Sokraattinen dialogi: Viisaus ja sen esteet - Mikä estää meitä toimimasta eettisesti oikein?


 

PERUTTU Sokraattinen dialogi: Viisaus ja sen esteet - Mikä estää meitä toimimasta eettisesti oikein?

 Tilaisuus on peruttu sairastumisen vuoksi.

 Maaliskuun Filocaféssa jatketaan viisauden tarkastelua dialogisen työskentelyn avulla. Aluksi FM Anu Virtanen esittelee lyhyesti sokraattisen dialogin (Nelson-Heckmann-perinne) lähestymistapaa ja sen käyttöä eräänä viisauspedagogiikan välineenä. Virtanen on filosofian väitöskirjatutkija ja toimii projektitutkijana Jyväskylän yliopistossa Viisaus käytännössä -akatemiahankkeessa (2022-26). Pääpaino illan keskustelussa on sokraattisen dialogin harjoituksessa.

Viisauteen liitetään tyypillisesti taito toimia eettisesti oikein elämän kiperissä ongelmatilanteissa sekä pyrkimys tavoitella yhteistä hyvää. Tässä auttaa taito tunnistaa omaa elämää ohjaavat arvonsa. Elämässä ovat tyypillisiä kuitenkin ne tilanteet, jolloin ymmärrys eettisesti oikeasta toiminnasta kyllä löytyy, samoin tahto yhteiseen hyvään, mutta silti toimimme arvojemme vastaisesti. Mikä estää meitä toimimasta eettisesti oikein?

Tarkastelemme Filocaféssa tätä kysymystä sokraattisessa dialogissa osallistujien omien kokemusten pohjalta. Tunnistatko elämästäsi tilanteen, jolloin hyvistä aikeistasi huolimatta päädyit toimimaan vastoin omia arvojasi? Mitä silloin tapahtui? Mitä ajattelit, tunsit ja teit tilanteessa? Sokraattinen dialogi on yhdessä ajattelua, jossa tutkitaan toimintaamme perustavia arvoja ja olettamuksia ja pyritään yhdessä saavuttamaan laajempi ymmärrys käsiteltävästä aiheesta.

Parhaiten pääset osallistumaan dialogiin paikan päällä Villa Ranassa, mutta voit liittyä mukaan myös Zoomin kautta. Linkkiä Zoomiin voit pyytää osoitteesta: info@kriittinenkorkeakoulu.fi - ilmoitathan nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Tule mukaan filosofoimaan, et tarvitse ennakkotietoja filosofiasta.

Aika: ke 15.3. klo 17-19
Paikka: Villa Ranan kahvila (tai etä)
Seminaarinkatu 13
40100 Jyväskylä

Filocafé on kohtauspaikka erilaisille ihmisille ja näkökulmille. Tarkoituksena on vaihtaa kahvi- tai teekupin ääressä ajatuksia ja luoda syvempää ymmärrystä aiheesta.

Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikille kiinnostuneille!

Järjestäjä: Jyväskylän Kriittinen korkeakoulu