Kuka minä olen? – pohdintaryhmä 3.-24.10.2023

 Haluatko pohtia etäkurssilla omakohtaisesti ihmisen filosofiaan liittyviä kysymyksiä yhdessä toisten kanssa?

Filosofi-psykologi Lauri Rauhalan (1914–2016) mukaan filosofointi ei kuulu vain ”professoreille”, vaan filosofisen etsinnän tulisi olla jokaisen elämäntapa, koska ”valmiita elämänratkaisuja juuri meitä kutakin varten ei ole olemassa – ne on jokaisen löydettävä itse” Rauhalan mukaan Kantin kysymys mitä on ihminen? voidaan esittää myös itseanalyysiin velvoittavassa muodossa: kuka minä olen?

Rauhalan teos Humanistinen psykologia (1990) sisältää filosofisluonteisia esseitä, joissa hän käsittelee teemoja, kuten itsen tutkiminen, arvotajunnan selkeytyminen, henkinen kasvu, persoonaksi tuleminen, eettinen vastuullisuus itsestä ja toisista, itseohjauksellinen ja kriittinen ote massavaikutuksia vastaan. Näitä aiheita käsitellään myös kurssilla.

Kurssin tavoitteena on antaa ajatuksia oman maailmankuvan kirkastamiseen Rauhalan filosofian ja humanistisen psykologian innoittamana. Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden pohtia ” mistä tulen, kuka olen, ja minne olen menossa?” aiheita vertaisten kanssa ohjatusti.

Kurssin ohjaaja alustaa jokaisen kerran alussa Rauhalan teosten pohjalta johdattaen kysymysten pohdintaan. Kurssilla on mahdollisuus ajatella (ääneen) oman elämän kysymyksiä siinä määrin, kuin sen itse kukin kokee sopivaksi.

Olet lämpimästi tervetuloa mukaan! Et tarvitse ennakkotietoja filosofiasta tai psykologiasta.

Kuka minä olen? -pohdintaryhmä kokoontuu etänä tiistaisin 3.-24.10.2023

Kurssin ajankohta on neljä tiistai-iltaa 3.10., 10.10., 17.10. ja 24.10. klo 17:30–19.

Kurssin ohjaajana toimii Piia Koivumäki. Hän on filosofi, YTM, filosofian väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa, sosiaalityöntekijä ja psykologian aineenopettaja.

Osallistujia otetaan mukaan enintään 12.

Etäkurssi toteutetaan Zoom-alustalla. https://zoom.us/

Kurssimaksu on 40 €

Ilmoittautuminen tätä kautta: https://www.kriittinenkorkeakoulu.fi/kurssitarjonta/kuka-mina-olen-pohdintaryhma/

Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään 26.9.2023.

Peruutusehdot: Peruutuksen voi tehdä maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.

Lauri Rauhalasta voit lukea Jussi Backmanin kirjoittaman tiiviin esittelyn täältä: https://filosofia.fi/fi/blogi/lauri-rauhala-1914-2016

Rauhalan kirjasta Humanistinen psykologia voit lukea Sanna Saarisen kirja-arvion Helsingin sanomien sivuilta (teksti on valitettavasti luettavissa vain tilaajille): https://www.hs.fi/kulttuuri/kirja-arvostelu/art-2000002587284.html

Tervetuloa mukaan kaikki kiinnostuneet!

Järjestäjänä toimii Jyväskylän Kriittinen korkeakoulu.