”Tekoälyn perimmäinen tavoite on rakentaa persoona.” (Charniak & McDermott, 1985)
Vuoden viimeisessä Filocaféssa syvennymme ihmisyyden perustavanlaatuisten kysymysten äärelle. Tarkoitus ei ole hämmästellä uusinta teknologiaa tai antautua uhkakuville, vaan palata alkuperäisen tekoälyyn liittyneen kysymyksen äärelle: onko ylipäänsä mahdollista rakentaa keinotekoinen älykkyys? Entä keinotekoinen mieli?
Tekoälyllä tarkoitetaan tänä päivänä suurin piirtein mitä vain ”älykkäästi” käyttäytyvää tietokoneohjelmaa, ja tämä älykkyys on hyvin epämääräinen käsite, se voi olla nopeaa ongelmanratkaisua, hahmontunnistusta, pelin pelaamista tai sisällön generointia. Onkin esitetty perusteltua kritiikkiä siitä, ettei nykyisin käyttämissämme ohjelmistoissa ole kyse mistään älystä siinä mielessä kuin käsitettä ihmisistä käytämme.
Tässä keskustelussa luomme kuitenkin katseen arkipäivän ohjelmistojen tuolle puolelle, ja pohdimme filosofisia peruskysymyksiä. Olisiko teoreettisesti mahdollista toisintaa ihmisen äly tai jopa kokonainen ihmisen mieli keinotekoisen järjestelmän avulla? Jos ei, mikä ihmisessä on niin perustavanlaatuista? Onko ihmisessä jotain sellaista, jota koneella ei koskaan voi olla?
Toisaalta, kysymyksen voi asettaa myös itsessään kritiikin kohteeksi. Onko ylipäätänsä olemassa universaalia ihmisen älykkyyttä, joka jollakin kohteella voisi noin vain olla? Kenen älykkyydestä on kyse? Entä onko ylipäänsä mielekästä spekuloida sillä, voiko koneella olla mieltä, älyä tai tietoisuutta? Olisiko olennaisempaa kysyä, mihin sitä käytetään, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisiin?
Vai, pitääkö meidän laajentaa moraalin kategoriaamme ja pohtia myös koneiden tuntemuksia?
Olimme me tämän päivän teknologiasta mitä mieltä tahansa, emme voi kiistää, etteikö tekoälyn idea sinänsä mahdollistaisi perustavanlaatuista filosofista pohdintaa. Se haastaa muun muassa käsityksiä ihmisestä, ihmisen ominaisuuksista ja etiikasta.
Tervetuloa keskustelemaan!
Alustuksen pitää Maija Raasakka. Alustuksen jälkeen luvassa on vapaata keskustelua.
Alustus pohjautuu Maijan kandidaatintutkielmaan, joka julkaistaan joulukuussa 2023. Raasakka, Maija: Mitä eroa on ihmisellä ja tietokoneella? – Laajennettu tulkinta Hubert L. Dreyfusin argumentista. Jyväskylän yliopisto, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos 2023.
Alun sitaatin lähde: Charniak, E. & McDermott, D. (1985). Introduction to Artificial Intelligence. Teoksessa Raatikainen, Panu (toim.): Tekoäly, ihminen ja yhteiskunta: Filosofisia näkökulmia. Gaudeamus 2021.
Aika: 13.12.2023 klo 17-19
Paikka: Yliopiston kirjasto Lähde, tila B248 2. kerroksessa, Seminaarinkatu 15 B, 40100 Jyväskylä.
Filocafé on kohtauspaikka erilaisille ihmisille ja näkökulmille. Tarkoituksena on vaihtaa kahvi- tai teekupin ääressä ajatuksia ja luoda syvempää ymmärrystä aiheesta.
Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikille kiinnostuneille!
Yhteistyössä Mephisto - Jyväskylän yliopiston filosofian ainejärjestö
https://mephistory.wordpress.com/
Yhteistyössä Opintokeskus Sivis
https://www.ok-sivis.fi/