16.4.2024 Filocafé: Eutanasia


  ”This is no way to live!” tokaisi koomikko Groucho Marx kuolinvuoteellaan.

Filocafé jatkaa ihmisen elinkaaren tarkastelua käänteisessä aikajärjestyksessä. Aiheena tällä kertaa eutanasia.

Kivuton kuolema on erittäin ymmärrettävä toive. Päästäänkö päämäärään eutanasia laillistamalla tai laadukkaalla saattohoidolla? Eikö kumpaakin tarvita? Onko eutanasia arvokas kuolema, vai ihmisarvon menetys? Mitä kuolevat ihmiset itse ajattelevat kuolemastaan?

Marraskuussa jätetty kansalaisaloite eutanasian laillistamisen puolesta on kerännyt tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta. Jotta tulevia ajankohtaisohjelmien ”joopas-eipäs-dialogeja” voi hahmottaa, Filocaféssa otamme varaslähdön ja otamme oppia aikaisemmista keskusteluista. Alustuksessa käydään läpi neljä erilaista tulevaisuuskuvaa, mitkä löytyvät analysoidessa aiheen etiikkaa ja liittynyttä parlamentaarista debattia.

Vaikka aihe on vakava ja pelottavakin, voimme tukeutua siihen, että joka ikinen debatin osapuoli on tavalla tai toisella kuolevan ihmisen puolella. Tai ainakin he ovat kovasti nähneet vaivaa pelkästään väittääkseen niin! Ja muutoin polarisoituneessa ajassa eutanasiadebatissa politiikan eri laidat sekoittuvat tavalla, joka luo uskoa puoluerajat ylittävään vuoropuheisuuteen.

Tule pohtimaan näitä vaikeita kysymyksiä Veli-Valtteri Lehtosen alustamaan tapahtumaan!

Aika: 16.4.2024 klo 16:30-18:30

Paikka: Fennicum-rakennus Yliopiston kampuksella, F106-tila. Löydät Fennicumin Seminaarinmäeltä läheltä Jyväskylän Yliopiston päärakennusta. F106-tila on ensimmäisen kerroksen ensimmäinen huone oikealla pääovesta tullessa.

Filocafé on kohtauspaikka erilaisille ihmisille ja näkökulmille. Tarkoituksena on vaihtaa kahvi- tai teekupin ääressä ajatuksia ja luoda syvempää ymmärrystä aiheesta.  

Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikille kiinnostuneille!

Tilaisuuden järjestää

Jyväskylän Kriittinen korkeakoulu

ja

Mephisto - Jyväskylän yliopiston filosofian ainejärjestö

https://mephistory.wordpress.com/

Opintokeskus Siviksen tuella

https://www.ok-sivis.fi/