Minulla on oikeus vapauteen ja turvallisuuteen. Miksi? Sen vuoksi, että minut lasketaan ihmiseksi. Sen lisäksi minulla on velvollisuuksia muita ihmisiä kohtaan.
Suuri osa tunnustamistamme eettisistä periaatteesta perustuu selkeään kategoriaan. Me tunnustamme tietyille olioille erityisiä oikeuksia ja katsomme että niillä on erityisiä velvollisuuksia sen vuoksi, että ne kuuluvat ihmiseksi kutsumaamme sisäpiiriin.
Useat teoreetikot ovat kuitenkin jo pitkään todenneet, kuinka ihmisen erityisasemalle ei löydy kestäviä perusteita. Esimerkiksi Rosi Braidotti puhuu nykyhetkestämme ihmisenjälkeisenä tilanteena. Neljäs teollinen vallankumous, eli robotiikka, tekoäly, nanoteknologia ja bioteknologia hämärtävät digitaalisen, fyysisen ja biologisen rajoja. Toisaalta viimeistään ekokriisi on havahduttanut meidät huomaamaan, kuinka olemme vain yksi laji muiden joukossa, osana suurta ekosysteemiä, yhtä riippuvaisia siitä kuin kaikki muutkin.
Suuri ja haastava kysymys on: kuinka rakentaa eettinen teoria, jos sen perustana ei voida käyttää ihmisen erityislaatuisuutta? On lähes mahdotonta nimetä yksiselitteisiä ominaisuuksia, jotka erottaisivat ihmiset kaikista muista olioista. Ihmisen erityislaatuisuuden nimissä on myös aiheutettu ja aiheutetaan edelleen valtavasti konkreettista haittaa muille olennoille. Pohdinnat ihmisen merkityksen kaventumisesta toisaalta teknologian ja toisaalta ekologian näkökulmasta eivät ole vastakkaiset, vaan linkittyvät toisiinsa.
Syksyn toisessa Filocafessa pohditaan näitä kysymyksiä. Aihe on laaja ja sisältää monta tasoa. Onko kysymys ihmisen ainutlaatuisesta olemuksesta ylipäätänsä mielekäs? Mihin etiikan tulisi perustua? Millaisia eettisiä subjekteja esimerkiksi eläimet ja yhä kehittyvämmät tekoälyjärjestelmät ovat? Onko vastaus robottien oikeuksien julistus, vai tulisiko lähestymistapaa muuttaa kokonaan?
Alustuksen pitää filosofian maisteriopiskelija Maija Raasakka. Maija on kiinnostunut erityisesti tietoon, informaatioon, teknologiaan sekä posthumanistisiin ontologioihin liittyvistä kysymyksistä. Hänen kandidaatintutkielmansa käsitteli tekoälyä sekä ihmisen ja koneen välistä dikotomiaa: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202312298486
Aika: 8.10.2024 klo 17-19
Paikka: Fennicum-rakennus Yliopiston kampuksella, F106-tila. Löydät Fennicumin Seminaarinmäeltä läheltä Jyväskylän Yliopiston päärakennusta. F106-tila on ensimmäisen kerroksen ensimmäinen huone oikealla pääovesta saavuttaessa.
Filocafé on kohtauspaikka erilaisille ihmisille ja näkökulmille. Tarkoituksena on vaihtaa kahvi- tai teekupin ääressä ajatuksia ja luoda syvempää ymmärrystä aiheesta.
Tilaisuus on ilmainen ja avoin kaikille kiinnostuneille!
Järjestäjä: Mephisto ry ja Jyväskylän Kriittinen korkeakoulu.
Mephisto - Jyväskylän yliopiston filosofian ainejärjestö
https://mephistory.wordpress.com/
Jyväskylän Kriittinen korkeakoulu
https://jklkriittinen.blogspot.com/
Yhteistyössä Opintokeskus Sivis
https://www.ok-sivis.fi/