Tallenne julkaistu: Lauri Rauhala 110 vuotta -seminaari

 

Lauri Rauhala 110 vuotta -seminaari

Professori Lauri Rauhala (1914-2016) toimi aktiivisesti koko elämänuransa aikana suomalaisen psykologian kehittäjänä. Hän perusti tieteellisen työnsä holistiselle näkemykselle ihmisestä, jota hän syvensi fenomenologisen ja hermeneuttisen analyysin avulla. Hän luennoi ja kirjoitti laajasti ihmiskäsityksen huomioimisesta tieteissä, psykoterapiassa, kulttuurissa ja ihmisen henkisessä kasvussa.

Lauri Rauhalan ajatukset ja hänen perusteellisesti analysoimansa ihmiskäsitys ovat tänäkin päivänä hyvin ajankohtaisia. Tässä seminaarissa tarkastelemme Lauri Rauhalan elämäntyötä, kun hänen syntymästään on kulunut 110 vuotta.

Seminaari kuuluu Kriittisen korkeakoulun ”Mitä on ihminen?” sarjaan.

Katso tallenne täältä: https://youtu.be/5GxFvqtlF0E?si=G-_Q7Dr3YEzfulrs

Ohjelma:

Tony Dunderfelt: Lauri Rauhala ja holistinen psykologia 

Eeva Kallio: Lauri Rauhalan ihmiskäsitys ja empiirinen tutkimus

Anne Niiles-Mäki: Lauri Rauhalan teoriat ihmisestä logoterapian viitekehyksessä

Luennot ja luennoitsijat

Lauri Rauhala ja holistinen psykologia

Holistisessa ihmiskäsityksessä painotetaan elämän monipuolisuutta ja kokemuksen aitoutta. Lauri Rauhalan kirjoitukset kattavat hyvin laajan kentän holistisesta- ja humanistisesta psykologiasta. Tony muistelee Lauria opettajana ja ihmistutkimuksen inspiroijana.

Psykologi Tony Dunderfelt opiskeli Lauri Rauhalan alaisuudessa Helsingin yliopistossa 1980-luvun vaihteessa. Hän on sen jälkeen pyrkinyt luomaan uudenlaista humanistista ja holistista psykologiaa. Hänen pääteoksensa on ”Valoisaksi – Henkisen psykologian opas” (Viisas elämä 2017).

Lauri Rauhalan ihmiskäsitys ja empiirinen tutkimus

Lauri Rauhalan filosofia on innoittanut laajalti myös empiirisen tutkimuksen tekijöitä. Esityksessä luodaan lyhyt katsaus alueeseen ja käsitellään millä tavoin sitä voidaan soveltaa psykologisessa viisaustutkimuksessa.

Dosentti Eeva K. Kallio, Jyväskylän ja Tampereen yliopistot, Suomen Akatemian Viisaus käytännössä -projekti (2022-2026). Hän on keskittynyt erityisesti aikuisuuden kehityspsykologian tutkimiseen, ja on toimittanut alueelta mm. kirjat ”Ajattelun kehitys aikuisuudessa – kohti moninäkökulmaisuutta” (2016) ja ”Development and Adult Thinking – Interdisciplinary Perspectives on Cognitive Development and Adult Learning” (Routledge 2020).


Lauri Rauhalan teoriat ihmisestä logoterapian viitekehyksessä

Lauri Rauhalan käsitykset ihmisen maailmassa-olemisesta (holistinen ihmiskäsitys) ja ihmisen tajunnasta tuovat filosofista selkeyttä logoterapian teoriaperustaan. Rauhalan näkemys esittää johdonmukaisen kuvauksen ihmisen tajunnasta, laajentaen myös ymmärrystä henkisen ulottuvuuden olennaisesta merkityksestä ihmisen elämässä.

Anne Niiles-Mäki, FT, diplomilogoterapeutti VFI, toimii logoterapeuttikouluttajana Tarkoituskeskeisen filosofian koulutusyhteisö TFK:ssa. Annen väitöstutkimus käsittelee logoterapian filosofista perustaa.

Lisää Kriittisen Mitä on ihminen? -sarjasta


Mitä on ihminen? Suomalainen filosofinen antropologia -webinaari: https://www.youtube.com/watch?v=Z6H3mOO6r5k&t=3s

Filosofia ja psykologia: Lauri Rauhalan ihmiskäsitys, vieraana Jussi Backman: https://soundcloud.com/katsaus/filosofia-ja-psykologia-lauri-rauhalan-ihmiskasitys

Filosofia ja psykologia: Kasvatusfilosofi Urpo Harvan ajattelu, vieraana Johanna Kallio:
https://soundcloud.com/katsaus/filosofia-ja-psykologia-kasvatusfilosofi-urpo-harva

Järjestäjä: (Helsingin) Kriittinen korkeakoulu